mandag 3. mars 2014

Ostesuppe

"Denne oppskrifta MÅ du legge ut på nettet", sa søstrene. "Da trenger jeg et bilde som viser hvor god den er", sa jeg i og med at det bare lå en liten øse suppe igjen nederst i gryta. Det du ser, er arbeidsfolk som spiser. Skruer, murplugger, teip og bildeanheng i skjønn forening på matbordet.

Ostesuppe er en sånn ting du kan lage av ting du har i huset (hvis du har de tingene i huset som du trenger). Haha.

Tja, for å lage en porsjon til sånn 3-4-5-6 personer trenger du:
300 g kjøttdeig
1 løk
olivenolje
2 fedd hvitløk
1 stor eller 2 små gulrøtter
et par terninger frossen spinat (hvitløk og spinat har man i alt!)
1 pk kremost med kryddersmak fra Tine
1 ss hvetemel
1 terning kjøttbuljong eller grønnsaksbuljong
1 til 1 1/2 liter melk
salt
pepper
oregano
Eventuelt litt fløte
Eventuelt en skvett hvitvin
Eventuelt revet hvitost

Gjør som følger:
Ta fram en deilig, velbrukt jerngryte og sett plata på. Ha i litt olivenolje og steik kjøttdeigen mens du deler den i små biter med en tresleiv eller lignende. Tilsett finhakket løk gulrot (-røtter) i små biter. Rett før du har i osten, kan du tilsette hvitløk men ikke la den stå og pines lenge på sterk varme for det liker den ikke. Tilsett altså hvitløk og kremost, en buljongterning hvis du vil ha mer smak og rør sånn at osten smelter. Dryss over litt hvetemel og rør godt. Tilsett melk til det er passe suppekonsistens og smak til med salt, pepper og deilig oregano (eller flere origani). La suppa koke i noen minutter, ta godt imot gjestene dine og slå av en hyggelig prat over en bolle suppe. Vel bekomme!

5 kommentarer:

 1. du, det var intressant det der med at du har spinat i alt, og at du har de i terninger!? fortell mer! :) har du bare vanlig fryst spinat, eller fryst forvellt spinat? jeg har en idè om at fryst spinat er vassent og ekkelt, så jeg har liksom aldri tört å smake.. fersk bladspinat derimot er jo supergodt, men i mat liksom!? hmm..

  SvarSlett
 2. Kjære godeste Fru Burman, jeg oppdaget frossen spinat cirka for et års tid tilbake og siden da har jeg alltid hatt en vanlig (billig) pose spinat, sånn ferdig fryst i terninger, i fryseboksen. Frossen vare er på en måte noe helt annet enn fersk bladspinat og kan ikke sammenlignes; jeg bruker også fersk bladspinat en del men det blir jo mer som salat, liksom, ikke sant? Eller i wok + +. Frossen (/frosen/fryst - hva skriver man?) spinat bruker jeg f.eks. i lasagne, supper eller lager rett og slett spinatsaus ved siden av stekt fisk. Det setter en fräsch fin farge på tilværelsen og så er det både sunt og godt. Hvis du kaller det for traktorsaus så kanskje guttene vil smake? :-) Jeg venter spent på tilbakemelding!

  SvarSlett
 3. HAHAHA, traktormat er nökkelen til framtiden :D :D eller nei.. det hadde värt kult det meeeen de gutta mine er så skeptisk til alt som ikke ser ut som pasta at jeg kan jo bare drömme sött når det gjelder traktorsaus (jeg har prövd med pippibönner og emilsuppe osv, hahaha, truru det funka eller heller!??) men jeg lar meg ikke stoppe av det, her skal det spises både godt og sunt! så nå trur jeg jammen jeg må gå til innkjöp av litt frossen (jada, frossen funker helt fint, trur du kan si fryst også, men frossen er vel mer sånn hverdagsnorsk, og fryst litt mer oslo vest kanskje?) spinat til neste middag! spinatsaus, eller jeg mener traktorsaus, er det hvit saus med spinat? forresten, du som har blitt litt smoothiete av deg - et par tre fire fem blad spinat kan man godt slenge ned i smoothien også, sånn for sunnhetens skyld :) ellers er det jo bare snaskens godt i salat og på brödskiva!

  SvarSlett
 4. Traktorsaus kan lages enten ved å begynne med spinatterningene og ha i mel/melk-jevning eller lage hvit saus først og så tilsette spinaten. Jeg tror det er to nøkler for å gjøre traktorsaus god:
  1) den må koke lenge nok til at melsmaken forsvinner
  2) krydret med salt, pepper og litt muskatnøtt :-)

  Spinat i smoothien... Gi meg styrke! Men jeg tar utfordringa, skal prøve det og dokumentere resultatet forskriftsmessig! I salater er jeg helt enig; spinat trumfer ut vanlig salat! Men på brødskiva... Hva mer har du på da? Ikke bare spinat vel?

  SvarSlett
 5. jeg tenkte jeg skulle snike ned litt bladspinat i smoothien for å få i gutta boys litt grönt nemlig, men de gjennomskua den veldig fort - trur jeg hadde i litt for mye et ivrig öyeblikk.. men det sies at hvis man har i litt eplejuice danker den ut grönnsakssmaken sånn at man fint kan ha i litt brokkoli eller bladspinat eller annet sunt og smaskens.

  på brödskiva er det mer sånn: skinke, ost, en hel liten haug bladspinat også et par tre paprikaskiver på det. anders ler litt av meg og brödskivebalanseringa mi, men det smaker fantastisk!

  SvarSlett