lørdag 29. mars 2014

Feil valuta

Jeg gikk innom Narvesen i morges for å kjøpe meg en kaffe. Tjue kroner, sa mannen bak disken. Et øyeblikk, sa jeg, jeg har mye småpenger. Stor veske, god plass til å lete etter pengeboka. Fant pengeboka. Jeg hadde rett; det var mye småpenger og jeg var sikker på at jeg hadde sett både femmere og tiere og tjuekroninger der. Tømte ut i handflaten min. Der var det mange euro, eurocent, svenske mynter og annet men bare et og annet norsk kronestykke. Hehh, det får nok bli kort, sa jeg. Mannen bak kassa nikket, smått uinteressert men ikke på noen måte avvisende. Du kommer nemlig ingen vei med feil valuta.

Det spiller faktisk ingen rolle om du er rik eller fattig på andre valutaer.

Så hvilken valuta er det som er gangbar her på jord da, deg og meg imellom? Det er gjerninger. Gode gjerninger, å være snille mot hverandre, å kjempe for de svake og små, vise barmhjertighet (for et vakkert ord; barm-hjertig-het; å ha et hjerte i barmen!!), gi det som andre behøver og å passe på hverandre. Vi kan dessuten utvide gjerningsbegrepet til dét å være produktiv, utføre jobben vår på en tilfredsstillende måte, stille opp trofast der vi har forpliktelser, utvikle nye idéer, være ansvarsfull, utholdende og flink. Ja i tillegg til å la være å si, tenke og gjøre det som er ondt.

Men hvilken valuta er det som Gud regner med? Sjokkerende mange som ikke kjenner Gud vil si gjerningsvalutaen og ramse opp det som står skrevet i avsnittet ovenfor. Kardemommeloven, den gyldne regel, de ti bud. Vent nå litt. Ga ikke Gud de ti bud? Jo. Men når vi snakker om det som kalles lovens andre tavle (4.-10. bud) så er det mellommenneskelige forhold som omtales (du skal hedre din far og mor, ikke lyge, ikke stjele, ikke drepe, ikke drive hor + +). Du kan ikke betale Gud med gjerningsvalutaen; du har ikke det som trengs. Spiller ingen rolle om du er gjerningsmilliardær. Det er feil valuta.

Guds valuta heter Jesu blod. Tar du din tilflukt i Jesus, så har ikke Gud noen forfalte regninger på ditt navn. Å være frelst er et begrep som ikke kan bøyes, du er ikke frelst, frelst'ere og frelst'est. Enten har Jesus betalt for deg eller så vil du gjøre opp med din egen gjerningsvaluta. Du kan vokse i kjennskap til Gud, Hans verk og i gode gjerninger men ikke i hvor frelst du er.

Samtidig som vi får være herlig frelst i møte med en 3 x Hellig Gud i kraft av Jesu offergjerning, trenger vår neste våre gode gjerninger. Barna trenger at du hjelper dem med å smøre på brødskiva, de sørgende trenger en skulder å gråte på, samfunnet trenger at du følger lover og regler (også fartsgrenser).

Også når vi overhodet ikke føler for det, skal vi gjøre det som er godt og riktig for Jesu kjærlighet tvinger oss (2 Kor 5:14). Men for Guds trone blir det som å cashe ut den kaffen med euro.

Se det Guds Lam som bærer bort all verdens synd

Du kommer nemlig ingen vei med feil valuta.2 kommentarer:

  1. Det var et veldig godt innlegg. Amen x 3.

    SvarSlett
  2. Så enig med Gro! Send det som avisinnlegg til Aftenposten! !:-)
    Å, kor rik eg er!

    SvarSlett