tirsdag 4. mars 2014

Tomatsuppe

Dagens suppe er TOMATSUPPE. Denne lekkerheten som vi har vokst opp med, bare at da var den fra Toro. Mange er glad i Toro. Jeg er ikke glad i Toro. Men når du kan lage den helt fra scratch sjøl og det går like fort som å koke suppe på Toro, da er det bare å heine kniven og gå i gang. Dette er ytterligere en suppe som følger man-tager-hva-man-haver-prinsippet. Hvis du ikke har eller liker alle grønnsakene som jeg ramser opp så er det bare å hoppe over noe av det.

1 stor eller 2 små gulrøtter
1 ikke-så-veldig-stor vanlig løk eller et par sjalottlauk
1 liten skive sellerirot
1 fedd hvitløk
2 små jordskokker
10 cm purre
litt olivenolje
1/2 boks Picnic-skinke
1 liter tomatjuice
1 ss tomatpuré fra tube (genialt! Holder seg lenge i motsetning til glass med tomatpuré)
et par terninger frossen spinat (der ser du, Heidi!) :-) :-) :-) 
1-2 ferske, flådde tomater (tomatskall er ikke så godt, kok opp vann og la tomatene ligge nedi i 20 sekunder etter at du har snittet en stjerne nederst i skinnet, så er det bare å dra av skinnet etterpå)
oregano
salt
pepper
1 dl makaroni

Så altså:
Hakk opp grønnsakene smått og fint og surr dem i gryta med litt olivenolje. Du trenger ikke å steike dem så lenge, ei heller på aller høyeste temperatur, men bare surre dem litt så de får kosa seg liksom. Se på det som boblebad. Tilsett skinke i skiver og tomatjuice, tomatpuré, ferske tomater, spinat, krydder og makaroni og la det godtgjøre seg, altså lettkoke, i ca 7 minutter.

TATAA! Sunt, enkelt, veldig godt. Du kan jo servere den med ferske rundstykker, hvitløksbaguetter, ha egg i eller hva du enn finner på. Stå på :-)

2 kommentarer:

  1. supert! hverdagskosemat er tipp topp! hvorfor surrer man egentlig grönnsakene först!? det har jeg aldri skjönt. de koker seg jo uansett mjuke og fine i suppa etterpå mener jeg.. mååå det boblebades, eller er det bare vi som aldri har skjönt at det finfint kan hoppes over?

    SvarSlett
  2. Det er så koselig å ha en fast leser fra Röbäck! Jeg promoterer jo ikke denne bloggen i det hele tatt så leserne mine er litt ekstra eksklusive :-) Angående surring vs koking av grønnsaker så kan sikkert noen fortelle mer om dette på et vitenskapelig / lidenskapelig / heimkunnskapelig plan men det å koke noe og å steike (altså surre) noe er forskjellige ting og man eksponerer ingrediensene for mye høyere temperatur når man surrer dem. Proff-kokker sier at det å surre grønnsaker først gir mer aroma, tenk for eksempel på forskjellen på å spise en gulrotbit som har vært woket og en gulrotbit som er kokt. Det er ikke helt det samme, ikke sant..? :-) Ka du trur?

    SvarSlett