lørdag 29. mars 2014

Feil valuta

Jeg gikk innom Narvesen i morges for å kjøpe meg en kaffe. Tjue kroner, sa mannen bak disken. Et øyeblikk, sa jeg, jeg har mye småpenger. Stor veske, god plass til å lete etter pengeboka. Fant pengeboka. Jeg hadde rett; det var mye småpenger og jeg var sikker på at jeg hadde sett både femmere og tiere og tjuekroninger der. Tømte ut i handflaten min. Der var det mange euro, eurocent, svenske mynter og annet men bare et og annet norsk kronestykke. Hehh, det får nok bli kort, sa jeg. Mannen bak kassa nikket, smått uinteressert men ikke på noen måte avvisende. Du kommer nemlig ingen vei med feil valuta.

Det spiller faktisk ingen rolle om du er rik eller fattig på andre valutaer.

Så hvilken valuta er det som er gangbar her på jord da, deg og meg imellom? Det er gjerninger. Gode gjerninger, å være snille mot hverandre, å kjempe for de svake og små, vise barmhjertighet (for et vakkert ord; barm-hjertig-het; å ha et hjerte i barmen!!), gi det som andre behøver og å passe på hverandre. Vi kan dessuten utvide gjerningsbegrepet til dét å være produktiv, utføre jobben vår på en tilfredsstillende måte, stille opp trofast der vi har forpliktelser, utvikle nye idéer, være ansvarsfull, utholdende og flink. Ja i tillegg til å la være å si, tenke og gjøre det som er ondt.

Men hvilken valuta er det som Gud regner med? Sjokkerende mange som ikke kjenner Gud vil si gjerningsvalutaen og ramse opp det som står skrevet i avsnittet ovenfor. Kardemommeloven, den gyldne regel, de ti bud. Vent nå litt. Ga ikke Gud de ti bud? Jo. Men når vi snakker om det som kalles lovens andre tavle (4.-10. bud) så er det mellommenneskelige forhold som omtales (du skal hedre din far og mor, ikke lyge, ikke stjele, ikke drepe, ikke drive hor + +). Du kan ikke betale Gud med gjerningsvalutaen; du har ikke det som trengs. Spiller ingen rolle om du er gjerningsmilliardær. Det er feil valuta.

Guds valuta heter Jesu blod. Tar du din tilflukt i Jesus, så har ikke Gud noen forfalte regninger på ditt navn. Å være frelst er et begrep som ikke kan bøyes, du er ikke frelst, frelst'ere og frelst'est. Enten har Jesus betalt for deg eller så vil du gjøre opp med din egen gjerningsvaluta. Du kan vokse i kjennskap til Gud, Hans verk og i gode gjerninger men ikke i hvor frelst du er.

Samtidig som vi får være herlig frelst i møte med en 3 x Hellig Gud i kraft av Jesu offergjerning, trenger vår neste våre gode gjerninger. Barna trenger at du hjelper dem med å smøre på brødskiva, de sørgende trenger en skulder å gråte på, samfunnet trenger at du følger lover og regler (også fartsgrenser).

Også når vi overhodet ikke føler for det, skal vi gjøre det som er godt og riktig for Jesu kjærlighet tvinger oss (2 Kor 5:14). Men for Guds trone blir det som å cashe ut den kaffen med euro.

Se det Guds Lam som bærer bort all verdens synd

Du kommer nemlig ingen vei med feil valuta.



tirsdag 25. mars 2014

Å, for et sommerkjoleliv!

Jeg har sikla på denne strikkeoppskrifta lenge og for halvanna uke siden bare måtte jeg kjøpe garn til Pickles sin Å, for et sommerkjoleliv. Jeg strikker den i fargen Paradis og gleeeder meg til det blir sommer og sol og man kan gå ute med en deilig sommerkjole! Håpet er lydegrønt, smoothien er lysegrønn og sannelig er kjolen lysegrønn også.



søndag 23. mars 2014

Statistikk

Statistikk kan lyge og det er det mange andre ting som kan gjøre også. Jeg har ikke så mange lesere innom bloggen for jeg promoterer den jo ikke akkurat aktivt men skriver mest for meg sjøl og dere, mine trofaste fans (som jeg kan telle på en hand). Ja også de som finner bloggen fordi de søker opp ting. Ostesuppa peker seg ut som et populært innlegg for tida, det samme gjelder Kari Traa-lua. Så vet dere det. Men lesere har jeg cirka annenhver dag, som dere kan se nedenfor.

Tror sannelig at statistikken gjenspeiler hvordan ståa er her i gården for tida, et og anna lyspunkt men litt grått nedi dalsøkkene, sånn i sikk-sakk. Er det noen som har tips til hva man kan gjøre for at man kan være mer tilfreds med livet? Kom gjerne med det.

Nok om det. Det burde komme flere mat- eller strikkeinnlegg snart.



fredag 21. mars 2014

Sjølbilde

Jeg chattet med en tysk kollega på jobb i dag som sa at han skal på samme konferanse som meg neste uke. Det blir hyggelig å få et ansikt til et hjelpsomt navn, sa jeg. Ja det blir trivelig å sees, sa han. Jeg sender deg et bilde av meg selv sånn at du vet hvem jeg er, sa jeg.

Sendte over dette her.



onsdag 12. mars 2014

Håpet er lysegrønt-smoothie

Heidi, jeg tok utfordringa; smoothie med spinat!

1 litt bløt pære
1 kiwi som burde vært litt bløtere
4 store, svære spinatblader

Tataa!



(jeg burde strøket duken min)

torsdag 6. mars 2014

Korsveien

Bærer du på smerte? Ser du et stummende mørke rundt deg og inn i fremtiden? Er ensomheten mer enn du greier å håndtere? Lengter du etter at noen skal se din vei med et kjærlig blikk men har kun en murvegg å lene deg mot? Har du grått flere tårer enn noen kan telle? Bærer du på vonde hemmeligheter? Er dine skritt tunge og sorgfulle? Har du mistet et menneske som betydde noe for deg?


Da har du smerte. Bibelen lærer at livet her på jord ikke er en dans på roser. Det finnes død. Det finnes sykdom. Det finnes synd. Det finnes smerte. For ikke å snakke om egoisme uten sidestykke, selvhevdelse og sjalusi.

Det er så mange ulike kors en kan bære. Vi vet ikke hva våre medmennesker har å bære av vonde ting. I blant kan det skje at vi sier noen som sårer andre fordi vi ikke kjente til byrden de bar. Vi tråkket i salaten eller traff deres ømme punkt. Relasjoner kan bli vanskelig av slikt.

Går du korsveien? Bærer du smerten din, er nær ved å segne under byrden? Ser du hvordan "alle" andre lykkes med sine liv mens du blir liggende etter? Lengter du etter hvile, en solskinnsdag, gode venners lag eller fred? Da har jeg et ord til deg.

Jesus sier: Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile. Ta mitt åk på dere og lær av meg, for jeg er mild og ydmyk av hjertet, så skal dere finne hvile for deres sjel. For mitt åk er godt og min byrde lett

tirsdag 4. mars 2014

Tomatsuppe

Dagens suppe er TOMATSUPPE. Denne lekkerheten som vi har vokst opp med, bare at da var den fra Toro. Mange er glad i Toro. Jeg er ikke glad i Toro. Men når du kan lage den helt fra scratch sjøl og det går like fort som å koke suppe på Toro, da er det bare å heine kniven og gå i gang. Dette er ytterligere en suppe som følger man-tager-hva-man-haver-prinsippet. Hvis du ikke har eller liker alle grønnsakene som jeg ramser opp så er det bare å hoppe over noe av det.

1 stor eller 2 små gulrøtter
1 ikke-så-veldig-stor vanlig løk eller et par sjalottlauk
1 liten skive sellerirot
1 fedd hvitløk
2 små jordskokker
10 cm purre
litt olivenolje
1/2 boks Picnic-skinke
1 liter tomatjuice
1 ss tomatpuré fra tube (genialt! Holder seg lenge i motsetning til glass med tomatpuré)
et par terninger frossen spinat (der ser du, Heidi!) :-) :-) :-) 
1-2 ferske, flådde tomater (tomatskall er ikke så godt, kok opp vann og la tomatene ligge nedi i 20 sekunder etter at du har snittet en stjerne nederst i skinnet, så er det bare å dra av skinnet etterpå)
oregano
salt
pepper
1 dl makaroni

Så altså:
Hakk opp grønnsakene smått og fint og surr dem i gryta med litt olivenolje. Du trenger ikke å steike dem så lenge, ei heller på aller høyeste temperatur, men bare surre dem litt så de får kosa seg liksom. Se på det som boblebad. Tilsett skinke i skiver og tomatjuice, tomatpuré, ferske tomater, spinat, krydder og makaroni og la det godtgjøre seg, altså lettkoke, i ca 7 minutter.

TATAA! Sunt, enkelt, veldig godt. Du kan jo servere den med ferske rundstykker, hvitløksbaguetter, ha egg i eller hva du enn finner på. Stå på :-)





mandag 3. mars 2014

Se min hytte, den er fin som ... bare det!

Det e min hytte.
Nei den e min.
Nei min.
Ja altså. Våres.

Sånn stre-he-he-ngt tatt så er det jo mamma og pappa sin. Men innerst inne vet vi alle sammen at den er min. Eventuelt Johannes sin (4 år) og min. Jeg er der på avstand rett som det er, drømmer meg opp dit. Opp nordover og opp i skogen. Opp til øredøvende stillhet og intense naturfarger. Inn i hytta som er kald hver gang vi kommer og deilig varm hver gang vi drar. Opp til hytteboka som er familiens dagbok, der vi kan se tilbake på hva vi har syslet med siden hytta ble bygd i 1995. Inn til pannekaker og solbærtoddy, fyr i ovnen, senga mi som er kort og brei og irrgrønn og som bestefar snekret da han var ung. Inn til lav puls og fett hår. Opp til utedo med kongeutsikt. Familiesammenkomster, grillfester, venneturer. Det er hytta, generøse, stabile, flotte hytta.

Samtidig kunne jeg selvsagt aldri byttet ut det livet jeg har nå i storbyen mot et permanent nordlig liv. Men jeg kan ta med meg minner, verdier, stemninger og gjestfrihet nordfra, både hjemmefra og fra hytta og leve det ut her i Oslo.

Det ble mer handfast da søstrene kom ned en langhelg i februar og skrudde opp bildet som de ga meg i bursdagsgave fire måneder tidligere. Det kan hende du ikke klarer å se det men det er bilde av hytta. Jeg kan sitte og spille piano og løfte blikket littegrann, så er den der. Hytta, utedoen og omgivelsene. Minnene av å ligge på rygg og se på stjernene til jeg trodde jeg hadde froset fast. Sjelebalsamen som det er å sitte på en kubbe og se rett nordover og bare vente på at sola som nettopp gikk ned skal stå opp om en liten straks. Høre sjøfuglenes heftige diskusjoner der nede. Se ferga pendle trofast fra Olderdalen til Lyngseidet. Fra Lyngseidet til Olderdalen. Og tilbake. Og så tilbake enda en gang. Det er fantastisk å kunne sitte i Oslo og se på dette bildet, som om det var et vindu til harmoni.

#eDuNord


Ostesuppe

"Denne oppskrifta MÅ du legge ut på nettet", sa søstrene. "Da trenger jeg et bilde som viser hvor god den er", sa jeg i og med at det bare lå en liten øse suppe igjen nederst i gryta. Det du ser, er arbeidsfolk som spiser. Skruer, murplugger, teip og bildeanheng i skjønn forening på matbordet.

Ostesuppe er en sånn ting du kan lage av ting du har i huset (hvis du har de tingene i huset som du trenger). Haha.

Tja, for å lage en porsjon til sånn 3-4-5-6 personer trenger du:
300 g kjøttdeig
1 løk
olivenolje
2 fedd hvitløk
1 stor eller 2 små gulrøtter
et par terninger frossen spinat (hvitløk og spinat har man i alt!)
1 pk kremost med kryddersmak fra Tine
1 ss hvetemel
1 terning kjøttbuljong eller grønnsaksbuljong
1 til 1 1/2 liter melk
salt
pepper
oregano
Eventuelt litt fløte
Eventuelt en skvett hvitvin
Eventuelt revet hvitost

Gjør som følger:
Ta fram en deilig, velbrukt jerngryte og sett plata på. Ha i litt olivenolje og steik kjøttdeigen mens du deler den i små biter med en tresleiv eller lignende. Tilsett finhakket løk gulrot (-røtter) i små biter. Rett før du har i osten, kan du tilsette hvitløk men ikke la den stå og pines lenge på sterk varme for det liker den ikke. Tilsett altså hvitløk og kremost, en buljongterning hvis du vil ha mer smak og rør sånn at osten smelter. Dryss over litt hvetemel og rør godt. Tilsett melk til det er passe suppekonsistens og smak til med salt, pepper og deilig oregano (eller flere origani). La suppa koke i noen minutter, ta godt imot gjestene dine og slå av en hyggelig prat over en bolle suppe. Vel bekomme!