mandag 28. juli 2014

Den dagen korv stroganoff kom til Tigerstaden

Jeg kom fra jobb i ettermiddag, spiste en liten pinneis fordi det fremdeles er temmelig varmt og jeg hadde sykla hjem fra jobb med jakke på.. svett ... Ihvertfall. Satt og lurte på hva jeg skulle lage til middag. Tenkte å la teknologien jobbe litt for meg og dro frem appen "Arla Köket" (tre avsporinger: 1. Arla er den svenske ekvivalenten av Tine i Norge. 2. jeg har fått denne appen anbefalt av et rejält husmorfruentimmer så jeg hadde min fulle tiltro til at den kom til å levere. 3. jeg kan ikke forstå at de skriver det i to ord eller i det minste ikke slenger en bindestrek mellom meeeeneh). Jeg trykte på Top 25-lista på appen og fant (nest nederst) korv stroganoff. Jaaa, tenkte jeg, korv stroganoff er jo velkjent leirmat fra utallige gode dager, helger og uker i Sverige. I dens rette hjemland er falukorv hovedingrediens men jeg fornorsket oppskrifta og ble fornøyd :-) Dette er en veldig rask hverdagsmiddag men den er kjempegod når man slenger i noen ekstra lekkerheter! Det er ingen grunner til å lage gryterett fra pose.

  
Om du vil lage min versjon, trenger du følgende og får i retur middag til 3-4 pers:

1 pk skinnfrie pølser (jeg valgte den med ekstra kjøtt i, bare ei krone dyrere enn den vanlige og enda bedre)
1 løk
2 vårløk
7 mellomstore champignoner
1 pk hakkede tomater
1/2 pk creme fraiche (ikke light-versjonen for den kan ikke kokes)
en klype sukker
en dæsj salt
et dryss pepper
litt grillkrydder

Tilbehør:
ris og salat

Gjør dette:
Sett risen på kok først for resten går raskere!
Skjær pølsene i biter (gjerne ikke-kjempesmå biter)
Hakk løk, vårløk og sopp
Steik pølsebiter sammen med det som er hakket opp
Tilsett hakkede tomater og creme fraiche, rør forsiktig rundt (akkurat nå angrer du på at du ikke tok forkle på i stad)
Tilsett litt krydder som ramset opp ovenfor
Nå lurer du på om jeg virkelig mente SUKKER?! Ja her er en tommelfingerregel: Alt du har mye tomat i må du tilsette litt sukker for tomat er egentlig veldig surt og trenger en liten balanse. Samme sak med sjokolade og ... hold deg fast... Salt! Alt du har mye sjokolade i, må du tilsette littegranne salt i. Det er jo ikke snakk om en teskjed liksom, men en liten knivodd eller klype bare.
Lag en lekker liten salat mens risen og resten klargjør seg, stroganoffen trenger bare å putre i et par minutter. I dag lagde jeg salat av en pen liten avocado, en tomat og litt fetaost. Ikke vær redd for å bruke litt frukt i salaten; et eple eller en litt mango for eksempel.

Servér! Vel bekomme :-)


mandag 7. juli 2014

RR: RundstykkeRevolusjon!

Heia bloggen, nå er det lenge siden sist!

Jeg har vært på turer i opptil flere himmelretninger og på min tur til Sør-Trøndelag så fikk jeg nærkontakt med noen fantastiske rundstykker. Man kan egentlig la slumpegenet råde og tilsette det man vil i dem, men fremgangsmåten er genialt enkel og resultatet blir noe av det beste jeg har laget. Faktisk. Totally awesome.



Gjør dette cirka 8 1/2 time før du vil spise rundstykkene ferske (ja du leste rett - åtte og en halv time)!

1/6 pakke gjær
4 dl væske: vann, surmelk eller en kombinasjon av dette
1/2 ts salt
3 1/2 dl rugmel
1 dl havregryn
1 dl kruskakli
1 dl hvetemel


...I tillegg trenger du litt frø og litt vann.
 
Bland ingrediensene i en bakebolle med en sleiv eller skje (deigen blir mye løsere enn en vanlig gjærdeig). Dekk bollen til med plast, legg f.eks. hele bakebollen i en plastpose som du stenger med klips.

Vent åtte timer. Dette er smart, for du kan for eksempel sove gjennom en hel natt eller være på jobb i denne tida. Rundstykkene passer på seg sjøl.

Bak ut ved å lage klatter av deig på et bakepapir med to skjeer. Denne oppskrifta gir ca 20 rundstykker, altså ett brett. NB, rundstykkene skal altså ikke eltes, vær grei med deigen sånn at luftlommene ikke klemmes ut. La det være noe mellomrom mellom klattene for de renner litt utover. Strø valmuefrø, solsikkefrø, gresskarkjerner, linfrø eller sesamfrø på rundstykkene hvis du liker sånt.

Sett steikovnen på så varmt det går an (!!!) med steikebrettet inni ovnen (altså står rundstykkene på bakepapir men ikke på brett). Når ovnen er varm og rundstykkene dermed har fått etterheve en liten stund, tar du det kjempevarme brettet ut av ovnen, drar rundstykkene over på brettet, setter inn brettet i steikovnen, kaster inn et eggeglass med vann i steikovnen og stenger døra raskt. Skru ned temperaturen til 200 grader og la rundstykkene stå inne i ca 15 minutter.

Nyt! Spis en sen, lang sommerfrokost med eggerøre, fruktsalat og god kaffe til eller bak de ut en ettermiddag når hjemmelaget suppe står på menyen. Garantert suksess!


torsdag 5. juni 2014

Lille Bella

Lillesøster Miss Sweden måtte jo også få en bellakjole og dette garnet er Sandnes Duo, farge 4627 Cerise. Størrelsen er 2 år og oppskrifta er fra Børnestrik på pinde 3 1/2-4 men garnanslaget på 150 gram holdt så vidt, jeg kunne nok strikket kjolen et par centimeter lengre om jeg hadde hatt litt til garn.

Men kjolene ble overlevert i kveld, passet fint, barna har litt å vokse i, foreldrene ble glade og takknemlige og giveren er fornøyd.


onsdag 28. mai 2014

Når kreften må gi tapt for liv, type evig

En ung kvinne som levde etter Paulus' innstilling til eksistensen; at livet er Kristus og døden en vinning, gikk bort i vår. Jeg kjente henne ikke men har felles venner/bekjente med henne og ser fram til å treffe henne på den nye jord. Jeg har aldri vært borti et sterkere og mer frimodig vitne gjennom vanskeligheter. Les bloggen som hun hadde, begynn med de tidligste innleggene og les deg nedover. Du finner den her: http://megoglivet.blogspot.no/

mandag 26. mai 2014

Maratonkvinnen...

... er det som Nadja Hasnaoui blir kalt av Dagbladet ettersom hun leder TV2s maratonsending 17. mai. Ikke alle spørsmål lar seg besvare lite seriøst av meg men jeg gjør mitt beste :-)



Hvordan er livet om dagen? Forsommeren gjør underverker for velværen. Det samme gjør det faktum at det er færre kveldsaktiviteter, flere fridager og at sommeren og ferien er veldig nær!
Hvordan feires 17. mai? I år ble 17. mai feiret hjemme på Lyngseidet med gudstjeneste, tog, marsjering, spilling, softis og konsert på kvelden på ærverdige Solhov. Jeg tror det er alderspoeng inne i bildet når jeg sier at jeg har fått mer sansen for mindre feiringer i løpet av de senere årene!
Hva er den største utfordringen? I år var det å holde seg varm i sterk vind med regnbyger.
Hvordan holder du en hel maratonsending? Å spille i korps er også en maraton. Man girer seg opp og lar det stå til, så tar man hvilen på sikt. Korpset jeg spilte i i Tromsø begynte (begynner) 17. mai med storstilt frokost kl 0700 og spilte nær sagt uavbrutt fra litt over åtte om morgenen til sekstiden på kvelden. Man bare holder det gående :-)
Hva er det første du gjør når kameraene er skrudd av? Puster ut og tar av skoene!
Hva slags forhold har du selv til 17. mai? Dagen rører ved noe dypt inni meg; kampen som våre forfedre hadde for de rettigheter som vi tar for gitt i dag. Den kristne arven som grunnloven og landet vårt er bygd opp på. I tillegg er det faktisk ikke lenge siden Norge var okkupert og våre fedre faktisk måtte kjempe. Les gjerne blogginnlegget mitt "En helt" fra september 2013 om en ekte helt. I tillegg finner du en lenke der fra brevet som helten min skrev til sin mor etter å ha feiret 17. mai i Bergen i 1945. DET må ha vært litt av en festdag, det!
Hvordan feirer du når du ikke jobber? Jeg jobber ikke på 17. mai, dummen :-) Jada neida, en eneste 17. mai de siste årene har jeg latt være å spille i korps og det føltes faktisk bare helt feil :-)
Noe du alltid må ha for å få 17. mai-følelsen? Bunaden på og spise softis med sur jordbær! Pluss å spille i korps da.
Hva provoserer deg? Hallå dette svarte jeg jo på i et annet intervju..! Urettferdighet!
Hva er ditt sterkeste barndomsminne? Jeg kan ikke forstå at ett minne skal kunne være sterkere enn et annet. Er de ikke minner alle sammen? Men jeg husker da Gro ville leke frisør (jeg var nok under to år og hadde bare sånne tynne fjun på hodet). Jeg husker at Tone brukte å låse seg inn på badet sammen med venninna si Monika bare for at jeg skulle lure på hva de gjorde der inne. Jeg husker at Raisa, Berner Sennenhunden vår var verdens beste venn og verdens beste bamse å klemme på. Jeg husker ferier i Telemark. Husker å måtte gå til skolen i all slags vær. Husker en gang jeg vasket trappa og så mista søppelbøtta ned trappa etterpå (skandale!). Husker å invitere begge hundene opp i senga mi natt til julaften for det var jo jul tross alt men det ble veldig liten plass til meg da (og veldig varmt) så det var en barmhjertig tanke som jeg angret på. Husker at bestefar-i-Telemark manglet noen fingre og at det luktet stramt i huset hans. Husker dagmammaen min Jenny sin kanin Buster som var ett år eldre enn meg og svart og hvit. Husker forresten tallerken som Jenny ga meg middag på, det var en grå barnetallerk med togvogner i vinrødt rundt kanten, temmelig stilig. Og så videre og så videre.
Siste spørsmål - Hvis himmelen fantes, hva ville du likt at Gud sa idet du ankom? Ja nå finnes jo både Himmelen og Gud på ordentlig. Jeg vet ikke om det er så mye som trengs å sies bare jeg møter en åpen fadersfavn.



Og med dét takker jeg for meg i kjendislivet :-)

Miniintervju om favoritter

Kortintervju nr 2 handler om favoritter. Den som ble intervjuet i DB-magasinet er Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (39), hun er politiker men jeg har aldri hørt om henne før.  Dagbladet kan fortelle at hun nettopp ble valgt som Senterpartiets 2. nestleder.


Eiendel: Største avhengighetseiendel er i alle fall brillene mine. Favoritteiendel? Vanskelig spørsmål. Pianoet kanskje? Kaffekoppene fra Rörstrand? Vedovnen? Knaggrekka i gangen med London Skyline?
Matrett: Kjedelig svar kanskje men jeg elsker ordentlig hjemmelaget mat om det er tradisjonsmat som kjøttkaker og pinnekjøtt eller nymotens pizza og vårruller.
Restaurant: Restaurantbesøk avhenger så av selskapet. I vinter var jeg på en flott liten restaurant her i Oslo sammen med avdelingen min på jobb, som heter Bon Lio. Maten var spennende og selskapet trivelig. Så tenker jeg på en libanesisk restaurant som ligger i Stockholm med kjempegod mat. Kjeden som jeg oftest har "cravings" på er TGI Friday's... mmm! Når det gjelder kaféer, har jeg derimot lettere for å navngi en favoritt; det er Bare Jazz som ligger i Grensen. Nydelig sted!
Vin: Ja takk! Jeg elsker mørke, tunge argentinske rødviner med rett temperatur og godt selskap.
Reisemål: JA det også! Jeg elsker lokale, regionale, nasjonale og internasjonale reiser. Jeg liker å besøke venner i Skandinavia og å reise til nye steder ute i verden.
Bok: Favorittbok? Det soleklare innspillet er Bøkenes Bok; Bibelen. I tillegg finnes det veldig god oppbyggelseslitteratur som The Case for Christ, Tactics, Broken og Kristen med god grunn.
Musikk: The Church's One Foundation av Brian Moss er den sangen jeg kan høre på repeat 30 ganger på rad og bli like rørt hver gang.
Film: The Blind Side er nok favorittfilmen. Drama og sann historie men ikke gjennom-trist.
Trening: Jeg svømmer som regel på onsdager og sykler til jobb de dager jeg kan nå sommerhalvåret. Forresten, i disse dager hoster jeg så mye at det føles som 10.000 situps for mellomgulvsmusklene...
Siste spørsmål: Snop: Gjerne. Surt smågodt, potetgull med Mexican Fiesta og mango i småbiter.


OK jeg begynner å forstå at jeg ikke er så veldig interessant men nå er det bare ett kortintervju igjen. Hold ut. La være å lese disse korte ego-trippene. Jeg vet ikke hvorfor jeg gjør dette og skal aldri igjen ønske at jeg hadde blitt stilt disse spørsmålene. Tja nesten da.

Hvis de hadde spurt meg...

Jeg leser ikke Dagbladet så ofte, i særdeleshet ikke papirversjonen. Det blir heller ikke ofte jeg skummer gjennom DB-magasinet men her om dagen kikket jeg i magasinet og kom over flere sånne små intervjuer. Så kom jeg til å lure på hvorfor de ikke stiller meg disse spørsmålene. Øh, de trenger jo ikke å spørre, jeg kan vel svare uansett, jeg!

Første miniintervju er opprinnelig ved Klima- og miljøminister Tine Sundtoft


 Og mine svar:

Født: En snøfylt oktobermorgen på tidlig åttitall
Stilling: Tilbakelent (haha!) Arbeidstittel: E-business promotor i Siemens Industry
Familie: Ja, en fin nordnorsk gjeng med fargerike personligheter i alle aldere
Leser: Bibelen og annen oppbyggelseslitteratur men ellers dessverre ikke så mye lesing som det burde vært.
Hører på: Jadon Lavik, Brian Moss, SKRUK, Selah og lignende i den sjangeren
Blir provosert av: Urettferdighet!!! Abort- og reservasjonsdebatten hvor egoistiske voksne setter sine egne frihetsbehov i sentrum istedenfor å beskytte de aller, aller minste som ikke kan forsvare seg selv
Beste egenskap: Gjestfri
Verste egenskap: Hissig
Beundrer: De som gir og gir av seg selv, sånn som de som arbeider som lærere eller i helsevesenet
Hvis du kan reise hvor du vil: Da tar jeg med meg en STOR vennegjeng og tar en måned eller to i Asia og Oceania; Thailand, Kambodja, Mongolia, Kina, et lite kikk inn i Nord-Korea, Australia og New Zealand
Gjør om ti år: Strikker og drikker kaffe en sånn her mandagskveld :-) Håper jeg har hage og hagemøbler og solskinn sånn her i slutten av mai!