mandag 7. juli 2014

RR: RundstykkeRevolusjon!

Heia bloggen, nå er det lenge siden sist!

Jeg har vært på turer i opptil flere himmelretninger og på min tur til Sør-Trøndelag så fikk jeg nærkontakt med noen fantastiske rundstykker. Man kan egentlig la slumpegenet råde og tilsette det man vil i dem, men fremgangsmåten er genialt enkel og resultatet blir noe av det beste jeg har laget. Faktisk. Totally awesome.Gjør dette cirka 8 1/2 time før du vil spise rundstykkene ferske (ja du leste rett - åtte og en halv time)!

1/6 pakke gjær
4 dl væske: vann, surmelk eller en kombinasjon av dette
1/2 ts salt
3 1/2 dl rugmel
1 dl havregryn
1 dl kruskakli
1 dl hvetemel


...I tillegg trenger du litt frø og litt vann.
 
Bland ingrediensene i en bakebolle med en sleiv eller skje (deigen blir mye løsere enn en vanlig gjærdeig). Dekk bollen til med plast, legg f.eks. hele bakebollen i en plastpose som du stenger med klips.

Vent åtte timer. Dette er smart, for du kan for eksempel sove gjennom en hel natt eller være på jobb i denne tida. Rundstykkene passer på seg sjøl.

Bak ut ved å lage klatter av deig på et bakepapir med to skjeer. Denne oppskrifta gir ca 20 rundstykker, altså ett brett. NB, rundstykkene skal altså ikke eltes, vær grei med deigen sånn at luftlommene ikke klemmes ut. La det være noe mellomrom mellom klattene for de renner litt utover. Strø valmuefrø, solsikkefrø, gresskarkjerner, linfrø eller sesamfrø på rundstykkene hvis du liker sånt.

Sett steikovnen på så varmt det går an (!!!) med steikebrettet inni ovnen (altså står rundstykkene på bakepapir men ikke på brett). Når ovnen er varm og rundstykkene dermed har fått etterheve en liten stund, tar du det kjempevarme brettet ut av ovnen, drar rundstykkene over på brettet, setter inn brettet i steikovnen, kaster inn et eggeglass med vann i steikovnen og stenger døra raskt. Skru ned temperaturen til 200 grader og la rundstykkene stå inne i ca 15 minutter.

Nyt! Spis en sen, lang sommerfrokost med eggerøre, fruktsalat og god kaffe til eller bak de ut en ettermiddag når hjemmelaget suppe står på menyen. Garantert suksess!


3 kommentarer:

  1. Hei! Disse så gode ut! Men to frågor: 1)hva er temperaturen på væsken? Og 2) fint eller grov rug? ☺

    SvarSlett
  2. Heves dette i romtemperatur? Og hva hvis eggeglasset knuses idet man kaster det inn I ovnen?

    SvarSlett
  3. Nå ble det veldig slitsomt med så mange spørsmål fra fænsen. Fråga 1: kald. 2) tja. 3) ja. 4) neida :-) Men dine blei jo veldig bra, gjorde dem ikke??

    SvarSlett