mandag 10. september 2012

Verdens beste chocolate chip cookies

Av alt som er godt å spise er kanskje hjemmelagde chocolate chip cookies noe av det beste som finnes. Jeg sier ikke at det er det, jeg sier at det kanskje er det. Jeg tror det. Jeg sier også at (janteloven, hvor er du?!!) av alle hjemmelagde chocolate chip cookies så er mine best. Ro ned, ro ned, jeg tar ikke mer ære enn at jeg konstaterer at jeg har skrevet av en oppskrift som jeg dessverre ikke har kilden til og at cookiene selv overbeviser enhver cookieskeptiker (hvis de finnes) om at disse er knall. Kom og smak! Mens jeg ennå tomprater kan jeg nevne at noe av det geniale er at man ruller deigen til ei pølse og så skjærer man skiver av cookie-deigen og legger på steikeplata, jeg har ikke funnet noen andre cookieoppskrifter hvor dette er fremgangsmåten. Smart (nok en gang ikke min egen ære men smart av noen andre)!! Therese, denne oppskrifta er spesielt dedikert til deg :-) Men aller helst ville jeg hatt deg på besøk her på mitt lille kjøkken!

Dette må du ha
250 g smør eller margarin
2,5 dl hvitt sukker
2,5 dl brunt sukker
2 egg
2 ts vaniljesukker
7,5 dl hvetemel
1 ts natron
1/2 ts salt
250 g sjokolade i biter (chocolate chips eller hakk f.eks. melkesjokolade)

Dette får du
75 uimotståelige små eller 50 store cookies

Dette må du gjøre
Pisk smør og sukker godt (i miksmaster, kjøkkenmaskin eller lignende). Ha i eggene ett om gangen og pisk imellom. Bland alt det tørre og tilsett i deigen. Ha i sjokolade til sist og rør godt sånn at alt blander seg. Del deigen i to eller tre og legg hver del på et bakepapir (ikke bruk matpapir, det går lettere i stykker). Rull hver del av deigen ut ved å brette bakepapiret rundt og "kjevl" deigen til den får en fin størrelse. Omkretsen på deigpølsa er omkretsen av en cookie - ustekt. Legg deigpølsene i kjøleskapet i 20-30 minutter (smøret/margarinen stivner så det blir lett å skjære opp deigen i skiver). Ta så ut én og én deigpølse og skjær dem i så tykke skiver som du vil ha. Ettersom disse cookiene er veldig mektige så lager jeg dem ikke så veldig store; deigpølsa mi har cirka 4 cm diameter og jeg skjærer ca 1 cm tykke skiver av deigpølsa. Deigen flyter litt ut så man må ikke sette de ustekte cookiene tett på steikebrettet.

Steik cookiene på 180 grader i 11 minutter (om cookiene er litt små. Steik dem litt lengre hvis du lager dem større). La dem ligge på steikebrettet en liten tid etter at du har tatt ut brettet av steikovnen, hvis man legger dem rett på rist kan de bli ganske ujevne på undersida. Cookiene holder seg veldig godt i en fin kakeboks eller helt enkelt i en brødpose men det er oftest ikke et problem for de får lett bein å gå på... mmmmmmm! Tips: Hvis du har cookies (hjemmelagde, kafékjøpte, industriproduserte uansett) som har blitt harde så kan du legge dem i en brødpose sammen med en kokt potet i kjøleskapet. Poteten vil gjøre cookiene myke.


KOS DEG! Jeg har i skrivende stund fire brett rykende ferske chocolate chip cookies på kjøkkenbenken. Kan noen komme og hjelpe meg med å gjøre kål på dem?!



Deigen legges på bakepapir og kan rulles sammen til ei pølse



Deigpølsa har blitt kald og kan dermed skjæres opp i passe store skiver



Ferdigstekte cookies... mmmmmmmmmmmmm!

1 kommentar: