mandag 13. januar 2014

Verdens beste boller

Dette ER faktisk verdens beste bolleoppskrift og hvis du følger den (og det er fullmåne og sjøen flør) så kommer du til å lykkes (med bollebakinga) og det vil gå deg vel. Oppskrifta er nok til 60 boller (tre brett med 20 boller på hvert brett) så jeg skriver den av akkurat sånn som jeg har fått den fra Bodil i Lyngen og du kan dele på tre hvis du vil lage ett brett eller bruke 2/3 av oppskrifta hvis du vil lage to brett, som jeg gjorde i går. Dette her er noe så sjeldent som et blogginnlegg uten bilder, det er dels fordi jeg ikke er flink til å stæsje freshe matbilder, dels fordi jeg ikke tok noen bilder da jeg bakte boller i går og dels fordi du vet hvordan boller ser ut. Disse bollene blir uvanlig luftige, men du må overholde de tidene som står oppgitt :-) Hvis du tenker at du skal gjøre dem litt sunnere og kutte ned på smøret og sukkeret så vil jeg herved be deg om å ... ta deg en bolle?! NEI! La være å bake harde boller, ta deg en gulrot og kom tilbake når du unner deg sjøl og vennene dine fantastiske boller. Boller er ikke sunt, lev med det!

350 g smør
1 l helmelk
100 g gjær
1/4 ts salt
350 g sukker
2 egg
2,1 kg hvetemel

Bruk kjøkkenmaskin. Smuldre gjæren i bollen og tilsett salt. Smelt smør, varm opp smør og melk til 37 grader og tilsett dette i gjær-og-salt-blandinga. Tilsett sukkeret og eggene, ha kjøkkenmaskinen i gang hele tida. Tilsett melet og la nå kjøkkenmaskinen elte deigen i 8-10 minutter. Dette er lenge men det har en magisk effekt på bollene! Når du har elta deigen, lar du den stå på et lunt og trygt sted for å heve i 30-40 minutter. Bak ut bollene, sett dem pent på rad på steikebrettet (det synes jeg er viktig) og la dem etterheve i 40-50 minutter under et klede. Pensle bollene med egg eller melk rett før de settes inn i ovnen og steik dem på 200 grader i 13 minutter. Servér med meierismør, brunost og kjærlighet. Og gjerne kakao til (sånn ordentlig; laget av sjokolade). Bon appetit!

4 kommentarer:

 1. det er jo dårlig gjort å kikke innom en blogg og aldri gi livstegn fra seg, jeg vet, så nå kommer et lite pip fra röbäck :) idag skal her bakes boller med gutta! TAKK for finfin oppskrift, nå gjenstår bare å se om jeg klarer å få de like bra som du :) ha en fin dag silje. klem klem

  SvarSlett
 2. HEI Heidi! Så koselig å høre fra deg :-) Jeg håper og tror helt sikkert at bollene dine blir helt legendariske! Du må fortelle hvordan de ble! Klem i retur :-)

  SvarSlett
 3. tjohoo, de ble tippers topp, TAKK for flott oppskrift! naboene våre som har bodd i Norge og elsker norske boller kom over på bollefest og ga dem terningskast seks! filip derimot begynte å spy midt i bollefesten, så den ble raskt avslutta, men jeg velger å tro at det var feberens feil og ikke bollenes ;)

  SvarSlett
 4. Åh, stakkars Filip! Jeg håper han er/har blitt frisk og rask snart! Det var jo hyggelig med terningkast seks, sånt blir man litt kry av :-) Ha en god helg (med gode bakevarer)!

  SvarSlett