søndag 19. januar 2014

HEIA NORGE-LUE (Kari Traa)

Jeg har strikka ei Kari Traa-lue som jeg har kalt Heia Norge-lua av åpenbare grunner. Den skal sendes til et kontinent alt for langt borte, til ei venninne som er alt for langt borte, som jeg håper vil heie på Norge under OL. Det vil ihvertfall se ut som at hun gjør det.


Før lua ble sydd sammen, var målene på firkanten 25 x 42 cm og lua er strikka i dobbelt Sisu-garn (fra Sandnes) på pinne nr 4,5.

Jeg skal prøve å forklare hvordan man strikker Kari Traa-lue litt forenklet her:

Legg opp tre masker
Begynn å strikke. Når du har én maske igjen på pinnen, lager du et kast
Når du snur pinnen og har strikket den ene vanlige maska først, strikker du kastet vridd så du får en ny maske. Lag et kast rett før siste maske også på denne pinnen.
... Gjør dette helt til du har oppnådd passe lengde på lua, du måler fra der du begynte og langs en av kantene. Når du synes den er lang nok (f.eks. 25 cm), fortsetter du å legge ut på den sida som skal være luekanten ned mot panna mens du, istedenfor å legge ut en maske på den andre sida (på toppen av lua), strikker maske 2 og 3 vridd sammen, altså på begynnelsen av omgangen. Det du gjør er altså, hvis vi sier at en rille består av en pinne frem og en pinne tilbake:
Pinnen fram: Strikk én maske vanlig, strikk maske 2 og 3 vridd sammen, strikk alle andre masker vanlig, lag et kast rett før siste maske.
Pinnen tilbake: Strikk én maske vanlig, strikk kastet fra forrige pinne vridd, strikk ut alle andre masker på pinnen.
... Gjør dette helt til du synes at lua er passe bred. Mål på eget hode, andres hoder, hvilke som helst hoder du har tilgjengelig. Jeg var fornøyd da dette var 42 cm for jeg tenker at en lue som er slakk gir lite varme. Når du synes lua er bred nok (f.eks. 42 cm), feller du på begge sider istedenfor å legge ut på luekanten ned mot panna. Det du gjør, er altså å gjenta det som var beskrevet som Pinnen fram ovenfor på alle pinner.
Når du bare har tre masker igjen, feller du disse.
Sy lua sammen, først bak sånn at lua ser ut som et stutt rør, så syr du den sammen på toppen, delt inn i fire. Bruk lua. Og husk refleks nå i mørket.


HEIA NORGE!

1 kommentar: