onsdag 21. august 2013

«Adam, hvor er du?»

Slangen var listigere enn alle ville dyr som Herren Gud hadde laget. Den sa til kvinnen: «Har Gud virkelig sagt at dere ikke skal spise av noe tre i hagen?»  Kvinnen sa til slangen: «Vi kan spise av frukten på trærne i hagen. Men om frukten på treet som står midt i hagen, har Gud sagt: Dere må ikke spise av den og ikke røre ved den; for da skal dere dø.» Da sa slangen til kvinnen: «Dere skal slett ikke dø!  Men Gud vet at den dagen dere spiser av den, vil øynene deres bli åpnet, og dere vil bli som Gud og kjenne godt og ondt.»  Nå fikk kvinnen se at treet var godt å spise av og en lyst for øyet – et forlokkende tre, siden det kunne gi innsikt. Så tok hun av frukten og spiste. Hun ga også til mannen sin, som var sammen med henne, og han spiste. Da ble øynene deres åpnet, og de skjønte at de var nakne. De flettet sammen fikenblader og bandt dem om livet.
   
Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveldsbrisen. Og mannen og kvinnen gjemte seg for Herren Gud blant trærne i hagen.  Men Herren Gud ropte på mannen og sa: «Hvor er du?» Han svarte: «Jeg hørte lyden av deg i hagen og ble redd fordi jeg er naken, og jeg gjemte meg.» 
Da sa han: «Hvem har fortalt deg at du er naken? Har du spist av det treet jeg forbød deg å spise av?» Mannen svarte: «Kvinnen som du ga meg å være sammen med, hun ga meg av treet, og jeg spiste.» Herren Gud spurte kvinnen: «Hva er det du har gjort?» Kvinnen svarte: «Slangen narret meg, og jeg spiste.»
 1 Mos 3:1-13


Adam, kjære menneske. Hva er det du har gjort? 

Hvordan tenkte du da du gjorde det som du visste at du ikke skal gjøre, fordi Gud og hele din samvittighet ropte advarsler mot deg?  Hva fikk deg til å begå synd? Hvordan føles det etterpå?

Det skjedde "bare". 

Jeg vet. Jeg kjenner til det. Synden bor i oss alle.

Hva gjør du og din synd nå som det gale har skjedd; gjemmer du deg sånn at Gud ikke skal finne deg? 

Eller lar du deg finne, kommer du frem til din himmelske Far med klissete fingre og lar ham vaske dem rene før du søler mer i sofaen? 


Gud roper på deg.  «________ (navnet ditt) - hvor er du?»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar