tirsdag 12. mai 2015

Håndbagasjetips

Jeg reiser litt hit og dit og har gjort meg noen tanker om ting det er lurt å ta med i håndbagasjen, ting jeg angrer på at jeg glemte å legge i håndbagasjen eller motsatt. Tenkte å dele noen av tingene med dere. Tipsene jeg skriver her er ikke med tanke på en femti minutters innenlandstur men for lange flyturer der du er prisgitt hva enn du får tak i på flyet, på transitflyplasser og hva du har medbragt i håndbagasjen - eller for såvidt lengre togturer, båtturer og lignende.

Når du pakker håndbagasjen må du huske på at det kan skje at den innsjekkede bagasjen forsvinner og at det kan ta tid før du får den. Vær nøktern men sørg derfor for å ha så du klarer deg i håndbagasjen. 

Dokumenter
Det viktigste først: Samle all relevant informasjon i en plastmappe som kan lukkes. Selv jeg er fan av A5-størrelse fordi det går ned i vesker og ryggsekker. Informasjon som det kan være greit å printe er flyreservasjoner, hotellreservasjoner, print kart fra google hvis du ikke kan bruke telefonen, komplett adresse til de du skal bo hos, strikkeoppskrifter, sangark, quizen du har forberedt til reisefølget og et blankt ark eller to for eventuelle notater. I tillegg ligger flybilletter, pass og en penn i mappen min. Du har mest sannsynlig dokumentene på telefonen din men husk på at telefonen kan bli stjålet eller slutte å fungere og da må du fremdeles klare å ta deg frem til riktig by, riktig hotell, riktig terminal og så videre. For ikke å snakke om finne frem til strikkeoppskriften.

(Nød)lader
Du har selvfølgelig mobiltelefonen med deg i håndbagasjen men har du husket å pakke laderen slik at den er lettilgjengelig? Samle alle aktuelle ladere og adaptere i en liten beholder. I tillegg vil jeg på det varmeste anbefale deg å skaffe deg en hendig liten nødlader. Den kan berge deg når du trenger å lade telefonen men ikke har tilgang på noen stikkontakt. Blant elektronikkduppedingsene dine vil du kanskje ha en bagasjevekt i tillegg? Det kan spare deg for dyre overvektkroner!

Snackbox
Du spiste før du dro til flyplassen men det tar et par timer fra du la ned gaffelen til du sitter på flyet og du kommer til å føle sulten komme snikende, jeg lover. Ikke den der nagende sulten som om du hadde hugget ved hele dagen men den der småsultenfølelsen kommer. Du får ikke mat på flyet med det samme (og oftere og oftere får du i alle fall ingenting gratis). Da er det flaks at du slipper å kjøpe små poser med nøtter til 100 kr pr hekto, for du forutså jo denne småsultenheten og tok med en liten plastboks med mandler, valnøtter, tørket frukt, peanøtter, rosiner, sjokolade, smågodt og alt annet hjertet kan begjære akkurat nå. Sammen med kaffe blir dette en fest! Dette kan vel forresten være et tips til småbarnsforeldre også, som i og for seg er flinkere enn resten av befolkningen til å ta med små bokser med druer og kjeks til de små. I tillegg til snackbox har jeg oftere og oftere med en boks med frukt i biter og plastgaffel. Det er godt, det!

Etui
Neste tips er basert på en tabbe jeg gjorde for noen år siden. Tipset er; brillebrukere, ta med brilleetuiet! Jeg er en sånn brillebruker som alltid har brillene på og dermed skjer det ikke at jeg har etuiet med. På nattflyet fra Rio de Janeiro til Schiphol for noen år siden skulle jeg sove og festet brillene på setelommen foran meg, lukket øynene (det var helt mørkt på flyet) og gjorde en liten men ukontrollert håndbevegelse som gjorde at jeg slo brillene ned fra tilholdsstedet sitt og de forsvant ned på gulvet. Det var noen uhyggelige timer for et fly er såpass trangt at man ikke bare kan legge seg ned på gulvet for å finne det man har mistet. Jeg måtte legge meg ned og lete skikkelig etter at andre passasjerer hadde gått av flyet for å finne dem igjen. Tenk hvis de hadde havnet i midtgangen eller på et sted jeg ikke ville klart å fiske dem opp! Nå legger jeg brillene trygt i etuiet sitt på et trygt sted før jeg går til ro.

Lyd 
Apropos ro; gå til innforskaffelse av støydempende øretelefoner! Jeg har Bose QuietComfort 25 (link HER) som er fantastisk bra. Husk å ta med ekstra AAA-batteri. Med disse øretelefonene dempes flystøyet og du kan plugge dem i din egen musikkenhet (telefon, ipad, ipod, mp3-spiller eller lignende) eller med det tilhørende adapteret kan du bruke flyets egen underholdningspakke. Seriøst, en tog-, buss- eller flytur vil aldri bli det samme igjen. Min personlige favoritt er å veksle mellom podcaster og musikk, som jeg kan nyte uforstyrret med øretelefonene mine. Neida, jeg er ikke sponset av Bose. Det er vel mer sånn at de er sponset av meg.

Komfort 
Hvordan kan ellers en lang flytur gjøres mer komfortabel? Nakkepute! Ikke sånn oppblåsbar men typen som tar stor plass i håndbagasjen og er fylt med saccosekk-kuler (eller hva de nå heter). De oppblåsbare kan lett sprekke av lufttrykket oppe i flyet mens saccoputa holder seg og er god og myk. Den berger hodet, nakken, ryggen, skuldrene + + +. Du skjønner. Det er verd plassen den opptar. Apropos komfort så vil jeg slå et slag for komfortable klær på reisen!

Temperatur
Kanskje skal du reise fra iskalde Norge til kokvarme Syden eller motsatt, eller kanskje det var varmt før du gikk på flyet men kaldt da flymotorene gikk i gang. Kle deg smart slik at du kan regulere temperaturen. Kortermet overdel pluss cardigan gjør ofte susen men i tillegg vil jeg anbefale å ta skjerf med fordi det ofte er trekk i nakken ovenifra pluss at du kan bruke et større skjerf som pledd hvis du småfryser og vil sove.

Klær
Nå tror jeg at vi har kommet dithen at du forstår hvorfor håndbagasjen min er relativt stor. Men hva skjer hvis du mister bagasjen? Det har skjedd de fleste av oss en eller annen gang og da må du ha det mest kritiske i håndbagasjen. Uansett om du reiser i arbeids medfør eller på privat ferie så vi man sjeldent bruke reiseklærne etter at man har kommet frem. Jeg anbefaler rent undertøy, et par sokker og en overdel som tar liten plass. Da er du sikret hvis du må være uten bagasjen din og uten shoppingmuligheter et døgn.

Oppfriskning
Etter å ha reist i X antall timer føler man seg temmelig shabby. Sminken er fra i går og dårlig ånde og svetten konkurrerer om hvilken som lukter sterkest. Ta definitivt med tannbørste og en liten tannkrem i håndbagasjen; nypussede tenner er første skritt mot fin form igjen. Våtservietter kan berge både ansikt, hender, en svett rygg og dårlig stemning. Litt sminke på det igjen for den som liker slikt, så føler du deg tipp topp mye bedre. Sammen med dette kan det være greit å ha en liten tube håndkrem og lypsyl eller noe glitrende for leppene.

Underholdning
Siste punkt på listen er ikke blant de nødvendige elementene men ta med deg underholdning. Kanskje har du en lang transit, mange reisetimer eller kanskje blir det forsinkelser? Strikkepinner i tre får du gjennom alle sikkerhetskontroller som jeg vet om. Hvis du er en sånn raring som ikke digger å strikke så kan du jo ta heklekroken. Ehhhm eller boka, iPaden med filmer, telefonen med Candy Crush eller hva som helst. Hvis du reiser i følge, kan det være gøy å ha med et spørrespill, skrive vandrehistorier sammen eller underholde hverandre på andre måter. Kanskje samtlige i reisefølget (små og store) skal tegne flykapteinen og gi tegningene til ham i dét dere går av flyet? Min erfaring er at fantasien ofte er bedre mens du sitter hjemme og planlegger reisen, samt hva du skal ta med deg enn når du sitter der og er litt sliten, litt trøtt, litt sulten, litt svett, litt tørr i munnen og litt lei.

Forhåpentligvis bidrar innlegget mitt til at du slipper unna nettopp denne tilstanden og får en litt bedre reise. God tur!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar