onsdag 29. mai 2013

Amatør

Visste du at ordet amatør betyr "en som elsker"? Jeg siterer wikipedia: Dette til forskjell fra en profesjonell, eller en som ønsker å bli profesjonell, som gjør noe med det formålet å tjene på det.

Jeg er en amatør på så mange måter og med så mange betydninger.

Jeg er en musikant, ikke en musiker. Det betyr at jeg ikke har noen musikalsk utdannelse og ei heller planlegger å tjene på musikk. Men jeg utøver det ufaglært, og jeg elsker det.

Jeg er en amatør på kjøkkenet. Av og til skulle jeg ønske at jeg hadde elsket matlaging mindre, slik at jeg kunne gjort det profesjonelt (ref innledningsdefinisjonen). Men jeg ønsker ikke et profesjonelt forhold til mat. Jeg vil heller elske. Jeg vil realisere meg gjennom pære- og marsipanmuffins og sennep- og salviesausen. Jeg vil hente kokebøker og bare kose meg med dem i sofaen på kveldstid. 

Jeg tilhører det allmenne prestedømmet. Her vil du som ikke er kristen, falle av. Jeg skal prøve å forklare helt enkelt; du vet hva en prest er. Det er en profesjonell. Man studerer kjempemange år før man eventuelt blir ordinert prest eller pastor. Presteyrket er veldig gammelt og i det gamle testamentet var det kun prestene som hadde tilgang til det Hellige i tempelet. Etter at Jesus døde, knuste dødens porter og stod opp igjen, har han imidlertid gitt adgang til alle som tror på ham til å komme nær ham. 1. Petersbrevs 2. kapittel, vers 9 sier at vi er en utvalgt slekt, et kongelig presteskap, et hellig folk, et folk som Gud har vunnet for at dere skal forkynne hans storverk, han som kalte oss fra mørket og inn i sitt underfulle lys. Altså er det mange ting som har tilkommet bare ved det faktum at jeg tror på Jesus. Jeg er en amatør. En som elsker Gud og som har tilgang til Ham. Det som forresten er mye større enn at jeg elsker Gud, er jo at Han elsker meg.

Jeg er en amatør i livet. Jeg har ikke fasitsvarene. Jeg kan ikke fortelle deg hvordan alt kommer til å gå. Jeg kan bare lytte til dine bekymringer og bry meg med kjærlighet. Jeg har ikke levd noen andre liv enn det jeg gjør nå, har aldri møtt denne dagen og dette øyeblikket før. Jeg snubler, skitner meg ut, børster av klærne og karrer meg videre. Men men kan vel ikke annet enn å elske livet? 
Bildet tok jeg på ferie sammen med noen venner i Skottland for noen år siden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar