søndag 28. september 2014

Høstgryte med lammekjøttdeig fra Lyngen

Enten er du en sånn som liker lammekjøtt eller så er du det ikke. Er du det, så vil jeg anbefale deg å lese videre. Er du det ikke, vel, du trenger ikke å smake (men du burde). Jeg elsker lammekjøtt. Og er lokalpatriot. Da herr Far og fru Mor var på besøk for noen uker siden, kom de med deilig lammekjøttdeig fra Gourmet Lyngen nordfra. For en lykke! Jeg laget lammekjøttboller med tzatziki og tomatsaus for noen dager siden. I dag ble det en deilig høstgryte med dette lekre kjøttet og masse deilige grønnsaker. Dette var godt, folkens!

Jeg tok det jeg hadde, som var: 
500 gram kvernet lammekjøtt av Lyngenlam
1 løk
4 sjampinjonger
2 gulrøtter
1 jordskokk
1/4 pastinakk
2 fedd hvitløk
ca 2x2x2 cm revet ingefær
1/2 rød chili (hvis du liker det sterkt, tar du med frøene inni, hvis ikke tar du bort frøene)
1 ts karri (krydderblandingen, ikke curry paste)
et godt dryss pepper
en håndfull ferske spinatblader
1 grønnsaksbuljong
3 dl vann
1/2 rød paprika
1/2 gul paprika
6 cm purre

Og så gjorde jeg som så:
 - stekte kjøttdeig i ei jerngryte
- tilsatte hakkede grønnsaker; løk, sjampinjonger, gulrøtter, jordskokk, pastinakk, hvitløk og ingefær
- la i chili delt i to store biter sånn at den er lett å fiske opp og ta bort før servering (det ser veldig likt ut som paprika, de er i slekt liksom. Litt utrivelig å tygge på en stor bit chili om man er uforberedt)
- tilsatte karri, pepper, spinat, grønnsaksbuljongterning og vann
- rørte litt rundt av og til og lot det koke
- tilsatte paprika og purre mot slutten av koketiden

Godsakene ble servert med ørsmå gulløyepoteter fra Lyngen, som er de beste potetene som jordens under- og overflate har sett.

Nydelig middag, enkelt og veldig smaksrikt!





fredag 19. september 2014

piffin eller mufza?

Jeg skal på tur i det fri i helga og har i den sammenheng bakt... JA DET ER SPØRSMÅLET! Kjære lesere, kan dere hjelpe med å bestemme navn på bakelsene? Det var altså i sommer at jeg bakte pizzasnurrer til ei god venninne (hei Bella) og tenkte "hmmm dette er veldig godt men samtidig mye kliss og søl både å lage og spise". Så tok jeg tanken videre og kom fram til at hvis man baker flate små-pizzaer så faller fyllet ofte av men muffins, det må være en bra utforming for små pizzaer! Så jeg tok forkléet fatt (løgn), satt en fin hvetedeig med litt havregryn og sammalt hvete og brukte tomatsaus som jeg hadde laget tidligere og frosset ned. Jeg kjevlet ut deigen så den var 5-6 mm tykk og stakk rundinger ut med et desilitermål (etterpå brukte jeg lokket til en teboks for å få dem større). Første runde forstekte jeg de små bunnene i 5-6 minutter men da hevde de mot midten så jeg var ikke helt fornøyd med dét. Det resulterte i at jeg lagde bakelsene litt større og tilsatte saus, ost og oregano før de ble stekt, så fikk de heller stå litt lengre.

DETTE ble en suksess! Jeg spiste fem små til lunsj i går. Kjempegode. Søler ikke.

Men når det er pizzamuffins, er det da piffins eller mufza'er? Kom med innspill i kommentarfeltet!





torsdag 18. september 2014

Jeg vet ikke hvordan man uttaler det...

...men her i sommer laget jeg ceviche, som blir forklart som råmarinert fisk. Jeg tok en bit laksefilét, skar den i terninger, la den i en liten pose og tilsatte sitronsaft, salt, pepper, olivenolje og sushi-ingefær og det var vel stort sett dét. Så lukket jeg posen og la den i kjøleskapet der den fikk godgjøre seg i 1-2 timer. Så var det bare å dandere med mango, avocado, rødløk, tomater og sesamfrø.

Sesam sesam lukk deg opp! Munnen gjorde det ivrig :-) Godt godt godt!