lørdag 26. januar 2013

Gourmet Lyngen

Jeg vil slå et slag for mine sambygdinger som viser kremmerånd, innovasjon og stå-på-vilje. De har startet opp firmaet Gourmet Lyngen og foredler kjøttprodukter av dyr som har levd det gode liv i Lyngsalpene. Kom ikke og si at kvaliteten IKKE er bedre på produkter nordfra. Jeg nevner i fleng;
- Vannet er ISkaldt, glassklart og smaker nydelig godt
- Fisken vi spiser er sjølfiska, har svømt glade dager på dypt vann og er superfersk
- Bær har vokst saaaakte men fått sol, ihvertfall dagslys både dag og natt hele sommeren og er veldig søte og gode. Du har ikke levd før du har spist nordnorske jordbær
- Kjøttproduktene fra Gourmet Lyngen kommer av dyr som har beitet fritt i ren luft, spist deilig grønt gress og hatt glade dager i Lyngsalpene. Du vil komme til å smake gleden, jeg lover.

Da jeg var hjemme i Lyngen i jula hadde pappa kjøpt inn et utbeinet fenalår fra Gourmet Lyngen. Det er altså et fenalår hvor beinet er tatt bort sånn at du kan skjære i kjøttet som om det var ei tørka pølse. Jeg liker fenalår. La meg si det slik, jeg fikk sansen for dette produktet.

På Prix på Lyngseidet selger de selvsagt Gourmet Lyngen-produkter og gleden var stor da jeg, i romjula, fant dette produktet. I og med at beinet er tatt bort, er fenalåret vesentlig smalere enn et tradisjonelt et, noe som passet en stappfull koffert utmerket.



Få tak i dette produktet, folkens. Jeg har bare én bokstav å si: Mmmmmmmmmmm!!!!

I tillegg vil jeg bare slå et slag for og rose Kirsti Sollid og gjengen som har jobbet steinhardt og målrettet og fått dette flotte firmaet opp på beina. Jeg er så stolt! Jeg har kjøpt lammesteik fra Gourmet Lyngen på Smart Club på Alna her i Oslo og spankulerte mot kassa med stolte skritt, litt som om jeg håpet at noen ville spørre om jeg kom fra Lyngen og jeg skulle nikket overbevisende.

Handle lokale produkter! Heia gründerspiriten!

mandag 7. januar 2013

Nyttårshelg i Praha

Du flyr til Praha og tar buss inn til sentrum. Du går av ved togstasjonen. Det første som møter deg er en himling og utsmykning som du ikke ser noen steder i hjemlandet. Dette lover godt. Og det er bare stasjonen. 
 

 Din gode venninne veileder deg til en koselig restaurant hvor hun alltid spiser med sin familie når de er i storbyen. Prisen for en god middagsporsjon (både i smak og størrelse) pluss en halvliter juice er under NOK 50.
 

Det er fremdeles full fart på julemarkedet nede i sentrum selv om romjula er på hell. Og tydeligvis er det flere turister enn undertegnede som har tenkt at dette var en passende tid å ta turen.  
 

Sitat Lars Bremnes (om å være på Europa-tur) -
"Det e kirke som gjør dæ stum ei stund".  


"Det e breie gate å vandre i
som du ikkje finn nedi boka di" 
(og et fantastisk fullmåneskinn 
men det har ikke Han Lars sagt 
noe om i akkurat denne sangen) 


Mmmmmånen - hello moon! 


En liten bakgård med et par kanoner?!


Nydelige små trikker - tramways - som tar deg hvor som helst på kryss og tvers i Praha mens du sightsee'r og hviler beina. 


Fantastisk gudstjeneste i lutherske St Michael. Fin, liten engelskspråklig menighet (som også har tsjekkiske gudstjenester) og en fin LCMS-pastor.


"Gamle, kjente tårn og brue
Har du knipsa nord og ne
Men nå'n bilda lar sæ fremkall
Kun i hjertet ditt et sted" (og sistnevnte setning brukes OFTE i vår familie. Hei Gro!) 
 

Én øl, 0,33. Men tilgjengjeld en veldig god og tsjekkisk en :-
 

Så har vi kommet til nyttårsaften og en slags karaoke med youtube. 
 
 
Masse deilig fingermat, nok for alle som stakk innom. 

 
Og når klokka nærmer seg tolv så må man ut og skue bøttevis med penger bli skutt opp i skyene og oppløst i røyk! 

 

Praha fargelegges med fyrverkeri 


Og her har du hele nyttårsgjengen; min venninne Aniela, hennes venninner - våre verter for helga - Naty og Bara, noen av deres venner, noen av vennenes venner og noen av vennenes venners venner. Du skjønner tegninga. Er man kristen så har man flere venner enn man er klar over ved første øyekast. Her var tsjekkere, slovakere, russere, armenere... Og ei norsk :-) 
 

Da var nyttårsaften feiret såpass grundig at det nye året ikke hadde noe annet valg enn å innfinne seg. Godt nytt år! PS! I tillegg til disse tingene så ble det svømming på 1. nyttårsdag men DE bildene lar seg visselig bare fremkall' i hjertet ditt et sted.

lørdag 5. januar 2013

Juleresymé

Først rundvask før freden kan senke seg

Så hyttetur med han Far og ho Mira

Trasking opp omkring "Lillefinland" (stedsnavn som bare eksisterer i familien). 
Det er ved Svensby, Ja, sånn her ser mørketid ut. Veldig vakkert! 

Litt julepakker... Masse julepakker. 

Julemiddag hos oss er ribbe, pinnekjøtt, kålrotstappe, rødkål og selvfølgelig duppe. Mamma tar fram det aller fineste serviset og dekker på med sølvbestikk. Stas!

Sjølportrett siden jeg ikke fikk være med på familiebildet

Skal vi aldri åpne de der pakkene? Ventetida er lang! 
 
Stor førstejuledagsfrokost. Det er ikke frokost. Det er knapt brunsj. 
Det er vel mer lunsj. Men det heter julefrokost, er veldig godt og veldig hyggelig og varer nesten helt til middag. 

Mere te

Nesten fullmåne og kaldt, fint klarvær

Personlig konkurs på spillebrettet sammen med den kommende generasjon

Togbanebygging

... Og masse hvile og hygge som ikke ble avbildet